Càntut

 


 

Dates assenyalades

Ens organitza els dies i, de retruc, la vida. Sovint ens fa córrer i a vegades sembla capaç d’aturar el temps. Què faríem sense el calendari? Marquem creuetes als dies passats, anhelem els dies que vindran i sospirem per aquelles dates assenyalades que, sobretot, ens recorden moments per celebrar. Ja sigui el sant patró o santa patrona i, per tant, la festa major o la petita, els aplecs, el dia de Nadal, Carnestoltes o els aniversaris, tot ho salpebrem amb cançons de festa que hem après sovint per tradició oral.

 

Enguany, aquestes cançons de celebració protagonitzen diverses de les propostes del festival. Una vuitena edició en la qual també explorarem la història de diferents punts de la geografia catalana (de l’Empordà al Delta de l’Ebre, passant pel Solsonès), farem via fins a Occitània, rememorarem les cançons de Follim Follam i, sobretot, ens endinsarem en la nostra cultura popular mitjançant concerts, espectacles, xerrades, presentacions i sobretaules. Celebrem, plegats, una nova edició del Festival Càntut! Visca!

 

CONSULTA TOTA LA PROGRAMACIÓ AQUÍ 

El Càntut és un projecte que aplega i dinamitza el patrimoni musical de transmissió oral de les comarques gironines que consta d'un cançoner en línia i un festival que es duu a terme anualment a Cassà de la Selva.

La iniciativa va néixer a partir de la idea d'Albert Massip que, l'any 2012, crea el blog Cançons i músiques dels avis amb la intenció d'anar recollint gravacions de cançons que recordava la gent més gran del seu entorn. L'any 2016 el projecte es renova gràcies a la iniciativa de Francesc Viladiu, de l'empresa de gestió cultural Altersinergies, i, amb el nom de Càntut (forma col·loquial gironina de la primera persona del singular del verb cantar) es converteix en un cançoner en línia i un festival. A més, per aquell any s'encarrega als músics Carles Belda i Carles Sanjosé una revisió d'algunes de les cançons recollides, d'on en surt un disc i una gira amb el mateix nom.